Poveste de seara

Chinuit de bac, am pus mana pe cartea de eseuri (aveam o musca in camera care ma deranja, sa nu cumva sa credeti altceva). Baltagul, desi are doar doua variante din o suta trebuie sa-l invat (teoretic). Si asa m-am apucat sa citesc. Cu surprindere am descoperit cat cacat poa’ sa-ti bage in cap in patru ani de liceu(in clasa a 8a era al draq de usor). Acum brusc e mai filosofic decat romanul psihologic, chiar are la baza nu unu, ci trei mituri. Mitul care m-a fascinat din cele trei a fost cel al calatoriei zeitei Isis pentru a recompune trupul lui Osiris.

Si acum dragii mosului sa va spun o povestioara interesanta, veche de cand lumea.

Au fost odata ca niciodata mai multi zei egipteni. Si-ai draq atat de imbarligate erau relatiile intre ei incat am inteles doar ca Seth era frate cu Isis si Osiris, si ca astia erau nepotii lui Ra, tac’su probabil ca era ala mic si negru care respira greu (deh era cald rau in Egiptul ala) dar nu conteaza asta. Cica Seth asta ar fi fost bulagiu si a prins gelozie pe frati’su Osiris. (In declaratie a zis ca era ofticat ca Osiris era rege, da’ eu cred ca era gelos pe el pentru ca nu avea moaca de caine ca si el). La o chermeza d-aia de poveste, Seth l-a pacalit pe Osiris sa intre intr-un cosciug – custom made for him – fara ca acesta sa stie de complotul ce i-l pregatea Seth.

O prima concluzie: Osiris era ditamai botanistu. Prostia se manisfesta si la zei din cele mai vechi timpuri. Glumele macabre erau la moda si atunci: hai sa ne probam in cosciug.

Dupa ce Fraieru ( ca era fraier cu F mare) de Osiris s-a bagat in cosciug, frati’su Seth l-a inchis si l-a aruncat in garla lor ,Nilul. Si a plutit asa cosciugul pe Nil pana in Liban (asta a parasit tara ca Omar Haisam). Prin Liban p-acolo l-au prins pescarii, si cum cosciugul era bun (k Seth nu se zgarcise la bani cand il comandase) au decis sa-l foloseasca in constructii. Si uite asa il infipsera gagii intr-un ditamai castelu. (Reeditau mitul mesterului Manole, sau daca judecam dupa perioada, cred ca atunci ii puneau bazele ).

In timpul asta Isis, sor’sa, era innebunita si il cauta in continuu ( + emisiuni la Papirus TV mai ceva ca pentru Elodia). Cand intr-un final il gaseste infipt intr-un castel se roaga de regele castelului sa o lase sa-l scoata de acolo. Tipu’, baiat de comitet o lasa sa-l ia. Folosindu-se de puterile sale de zeita (o echipa de muncitori in costructii, la negru) il extrage pe asta cu o precizie de chirurg ( 20 de ani au reparat aia la castele in urma lor).

Intoarsa acasa cu sicriul, Isis, a vrut sa-l ingroape in spatele casei, da’ nu mai avea loc (de-atata carne cat ii bagase regele Libanului in frigider pentru ce i-a facut la castel,ca iesise din frigider, beci, casa, si umpluse toata curtea) asa ca se hotaraste sa-l ingroape in desert. Zis si facut, si-a luat luat lopetica, grebla, galatusa, forma de testatoasa si s-a dus in desert. L-a infipt in nisipit, si a facut peste el un castel de nisip,dupa care a plecat acas’.

Intors acasa de la padure, Seth aude cele intamplate si se crizeaza la maxim. Pune mana pe drujba si da fuga la mormantu’ lu Osiris. Il “drujbeste” pe frati’su in 13 bucati si il imprastie. Ca sa fie sigur ca nici macar castel de nisip nu mai are (eu tot cred ca era frustrat ca avea fatza de caine).

Isis la aflarea vestii, pleaca in cautarea bucatilor (asta dupa ce isi uploadeaza GPS-ul cu locatia fiecaruia). Dupa ce aduna ea bucatile, vrand sa faca puzzle-ul constata ca una dintre bucati fusese mancata de un peste (oxyrhynchus fish – adica un peste cu mutra turtita care semana asa un pic cu Seth, cred ca si asta era frustrat).

Si acum, care credeti voi ca era exact partea care lipsea…… Dap, aveti dreptate, ramasese omu fix fara scula. (Probabil luasese creditu “un deget” de la frati’su Seth, si omu nu a precizat care deget) Da’ cum Isis era fata desteapta i-a facut un altul in loc (nu ma intrebati din ce, ca nu stiu si nici n-am idee) si dupa ce l-a reintregit, l-a inviat.

Acum cateva intrebari:

1. De ce draq nu l-a inviat de prima data?

2. Lucrarea care a facut-o era de calitate, sau era ca plombele alea proaste, dupa un timp se usuca si cade?

3. Ce s-a intamplat cu Seth?

Pai faza e in felul urmator: dupa ce l-a inviat pe Osiris, Isis l-a facut un sot, si au avut un puradel intitulat Horus, care avea mutra de soim si l-au trimis sa-i faca felul lu’ unchi’su Seth. D’apoi nu mai stiu nimic ce si cum au rezolvat-o ca nu prea dau din casa astia(oricum amandoi e clar ca sunt niste frustrati din cauza mutrelor de caine respectiv soim).

Concluizia cea mai importanta de aici: Zeii erau niste curvari, adulterini, criminali….pacatosi….si culmea..ei erau modele penrtu oameni, si unii se mai intreaba de ce a ajuns societatea la nivelul la care este acum.

Obiectul “magic” a prezentat, prezinta, si va prezenta cel mai mare interes, el va sta mereu la baza tuturor actiunilor (fie ca este premium care motiveaza la castig, fie ca este factorul activ si determinant care determina intreprinderea unor actiuni)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: